Receptionsdisk

www.nyreception.se

Inredningstips till er nya hotellreception

Eklist
 
 

Hotellreception

Grundförutsättningar

Sysselsättning

Platsutrymme

Golv

Väggar

Tak

Ljussättning

Växter

Konst

Receptionsdisk

Säkerhet

Arkitekt

Film för homestaging / homestyling? Still Panorama

Golv och mattor

Valet av golv och mattor spelar stor roll för om lokalen skall uppfattas elegant, rustik, vacker eller vara lättstädad, ljudisolerande eller slitstark. Varje typ av golvbeläggning har sina för och nackdelar. Här får du tips för att underlätta valet av golvbeläggning.

Stengolv

Sten är ett tidlöst material som tål mycket slitage. Det kan varieras på en mängd olika sätt och ge olika intryck, med varierande typer, storlekar, färger och strukturer. Ett högblankt marmorgolv passar tex i hotell med hög profil. Ett rått stengolv ger ett rustikare och naturligare intryck och passar tex frilufts- eller skidhotell.
En svaghet stengolv har är att det blir mycket halt om vätskor hamnar på golvet. Man kan halkskyddsbehandla golvet för att undvika olyckor.
Väskor med hjul som rullas över ojämna kanter ger upphov till oljud. En matta rekommenderas.

Stengolv delas in i fyra undergrupper: kalksten, granit, skiffer och marmor.

Kalksten

Kalksten är känsligt för syror och vätskor som vin, juice och kolsyra. Kalksten är även känsligt för salt. Vintertid saltas gång och vägbanor, golvet bör därmed skyddas så att inte golvet skadas. Kalkstenen är vanligast grå eller röd.

Granit

Granit är ett hårt och slitstarkt material som klarar starka kemikalier. Graniten är vanligast röd, svart eller vit.

Skiffer

Skiffer är ett stenmaterial och finns både med polerad yta och med naturyta. Skiffer finns i svart, grått, rött och grönt.

Marmor

Marmorn har en vacker ådring och varierar i många färgskiftningar. Marmor är oftast högglanspolerat, vilket ger ett vackert och elegant intryck. Marmor passar i exklusiva miljöer. Marmor är känsligt för syror och vätskor som vin, juice och kolsyra. Marmor är även känsligt för salt. Vintertid strös gång och vägbanor med salt, vilket förs med in. Golvet bör därmed skyddas så att inte marmorn skadas.

Andra typer av stengolv

Köp bakgrundsfilm hos Still Panorama

Mosaik

Mosaik kan varieras i det oändliga med olika färger material texturer och strukturer. Bilder och symboler, logotyper och texter kan läggas in i golvet. Klassisk mosaik har sitt ursprung i den grekiska och romerska antiken.

Terrazzo

Terrazzo, även kallad cementmosaik är ett naturmaterial som består av ballast (stenmaterial oftast av marmor) och cement. Terrazzon passar vid höga krav på slitstyrka och skötsel, god långsiktig ekonomi, tidlöshet och skönhet. Terrazzon har sitt ursprung i antiken.

Klinker

Klinker varierar i färg, form och struktur. Det finns allt från naturstensliknande matt klinker till pastellfärgade blank klinker. Råmaterialet är lera. Det finns både som glaserade och som oglaserade. Klinker passar utmärkt för lokaler som utsätts för väta, t e x receptioner i anslutning till bad eller där snö och slask tas med inomhus. Klinker kan med fördel kombineras med värmeslingor.

Betong

Om stora krav ställs på slitstyrka och låga kostnader är betong ett alternativ. Betongen kan högglanspoleras och ge ett rent och snyggt intryck.

Underhåll av stengolv och keramiska golv

För att behålla lyster och glans i stenmaterialet, måste golv förrengöras, skyddas och underhållas med jämna mellanrum. För förrengöring används polish för att ta bort gammalt golvskydd. Därefter används speciella kemikalier för att ta bort fläckar i stenmaterialet. För att skydda stenmaterialet impregneras golvet för att förhindra att smuts går ner på djupet. Materialet kan även polishbehandlas, vilket ger en högre glansnivå och underlättar dagligt underhåll. Den högsta glansnivån uppnås om golvet kristalliseras. Detta går dock endast för kalkbaserade material. För dagligt underhåll används speciella rengöringsmedel. Källa: JohnsonDiversey (www.johnsondiversey.com)

Andra material

Linoleum

Linoleum är ett väldigt slitstarkt material. Råmaterialet är linolja. Linoleumet finns i många olika färger och kan skapa effekter som annars är svåra att uppnå med trä eller stengolv. Materialet är förhållandevis ljuddämpande.

Trägolv

Trägolv finns i olika former och träslag. Det är viktigt att inte blanda för många träslag. Möbler och övrig inredning kan ha olika träslag. Tänk på att man bör använda maximalt två träslag. Blandar man för många träslag får man ett oroligt intryck.
Det finns parkett, stavparkett och mosaikparkett. För receptioner, där mycket folk rör sig bör tjockare, omslipningsbar parkett användas. Trägolvet bör vara lackat, då lack är mer motståndskraftig jämfört med oljade trägolv.

Mattor

Heltäckande matta

Heltäckande mattor är ljudisolerande, och ger ett varmt och ombonat intryck. Om lokalen har förhållandevis lite slitage och avseende smuts, inte ligger i direkt anslutning till utomhus, kan heltäckningsmatta vara ett alternativ. Färger och mönster kan varieras i hög grad.

Entrémattor

Grus och sand följer med skor, speciellt under de fuktiga årstiderna då många har grova skor på sig. För att skydda golv från onödigt slitage och minska städbehov, behövs entrémattor. Entrémattor har även en ljuddämpande effekt. Läggs mattorna ut strategiskt, ger de samtidigt en anvisning om vart besökaren skall gå.
Om lokalen utsätts för grov smuts bör en skrapmatta vara första mattan besökaren sätter fötterna på.
Entrémattor hyrs vanligen. En uthyrare står för mattor, tvätt och utbyten enligt ett överenskommet serviceavtal.
Logotyper kan ingå i mönstret på entrémattan.

Köp bakgrundsfilm hos Still Panorama

 

Eklist
© 2007 Kaise Design AB. All Rights Reserved.