Receptionsdisk

www.nyreception.se

Inredningstips till er nya Företagsreception

Eklist
 
 

Företagsreception

Grundförutsättningar

Sysselsättning

Platsutrymme

Golv

Väggar

Tak

Ljussättning

Växter

Konst

Receptionsdisk

Säkerhet

Arkitekt

Sakanas fönster i receptioen? Då passar Still Panorama.

Ljussättning i reception

Ljussättningen av rummet är för det första av praktisk betydelse men har även en avgörande betydelse för om rummet skall uppfattas välkomnande, mysigt, modernt etc. Höjdpunkterna i lokalen skall vara väl upplysta såsom receptionsdisken, arkitektur och konst. Här får du tips på ljussättning av inredningen.

Funktionsljus

Funktionsljuset utgörs ofta av lysrörsarmaturer eller plafonder. Lysrörsarmaturer kan lätt förknippas med arbetsplatsbelysning (både kontor och verkstad). Detta är till nackdel om en hemtrevnad och en mysig känsla efterstävas. Up-light och down-light är begrepp som hör hemma hos funktionsljus.

Up-light

Up-light är ljus som riktas mot tak eller väggar. Detta ger ett bra allmänljus och skapar rymd i lokalen. Om lokalen skall uppfattas större än vad den är det ett bra knep att belysa taket.

Down-light

Down-light är ljus som riktas ned. Om ett flertal svagare ljuskällor riktas ned, fås samtidigt ett spritt ljus. Det är vanligt att infällda spotlights används. Detta ger samtidigt ett dekorativt tak, likt en stjärnhimmel.

Dekorationsljus

Dekorationsljus är ljus som skall skapa en effekt.

Spot-light

Med spotlight–ljus kan man koncentrera ljuskäglan mot tavlor, konstverk, skyltar eller annat som skall framhävas.

LED

Med LED (Light Emitting Diod) kan speciella ljuseffekter uppnås, som t ex orienteringsljus eller stjärnhimmel. LED finns i färgerna vit, blå, röd, grön och gul. LED har fördelen att lamporna drar lite elektricitet, de är små och lättplacerade. Spot LED är en ny produkt som ger ett starkt punktljus trots sin lilla storlek.

Dimmer

En dimmer, anpassar ljuset efter behov och kan skapa trevliga stämningar. Speciellt är dimmer användbart juletid, då kanske levande ljus tänds och lokalen i övrigt behöver få ett dämpat ljus.

Övriga belysningstips

  • Receptionisten är ofta i behov av ett bättre arbetsljus än det som allmänljuset ger. Speciella arbetslampor kan därför vara nödvändiga.
  • Det bästa ljuset för kropp och själ är det naturliga ljuset. Fönster bör därför hållas putsade och rena. De bör också hållas fria från större krukväxter och inte heller hamna bakom hyllor eller möbler. Insidan av fönsterfodret bör vara vitmålat alternativt av reflekterande metall, så att inte ljus absorberas. Om golvet dessutom är ljust, reflekteras ljuset bättre i rummet.
  • Med fiberoptik som leder ljus utifrån, in i lokalen, uppnås ett naturligt och varierande inomhusljus.
  • Fiberoptik kan även användas som effektbelysning. Ett antal fibrer leder ljus, där varje ände lyser. Ljuskällan är en vanlig lampa.
  • Evakueringsskyltar är säkerhetsdetaljer som måste finnas i lokalen. Därmed inte sagt att de behöver vara fula. Det finns skyltar med inbyggt ljus som ger ett modernt intryck.
  • Parans Solar Lighting, en Göteborgsfirma, har tagit fram en helt nytt belysningskoncept. Ljus leds från en solfångare på taket via fiberoptik till en armatur som fördelar det naturliga ljuset. Detta minskar behovet av elektriskt ljus, eventuella atrium och ger framförallt ett behagligt, naturligt ljus.
Eklist
© 2007 Kaise Design AB. All Rights Reserved.