Receptionsdisk

www.nyreception.se

Inredningstips till er nya Företagsreception

Eklist
 
 

Företagsreception

Grundförutsättningar

Sysselsättning

Platsutrymme

Golv

Väggar

Tak

Ljussättning

Växter

Konst

Receptionsdisk

Säkerhet

Arkitekt

Still Panorama - inredningskonst till er reception

Innervägg - material och färg

Här får du tips om vad du skall tänka på vid val av innerväggar.

Innerväggarnas utförande kan liksom golvet avgöra hur företaget skall uppfattas. Exempelvis uppfattas vit vävtapet som pragmatiskt och neutral. Marmorväggar och förgyllda skyltar däremot, för tankarna till en exklusiv banklokal. Väggutseende kan varieras med tapeter, målarfärg och olika trä eller stenmaterial. Färgsättningen påverkar också hjärnan och bör vara genomtänkt, för att nå rätt effekt.

Väggar, material

Stenvägg

Stenväggar ger ett exklusivt och gediget intryck. De är lätta att underhålla, i den mån det överhuvudtaget behövs. Till nackdelarna hör att det är ett förhållandevis dyrt material och att det är svårt att fästa tavlor, skyltar, hyllor och TV-skärmar. I förlängningen måste kanske väggprydnader byta plats och då blottas borrhål, vilka kan vara svåra att dölja.

Det finns fyra huvudgrupper för sten. Skiffer, granit, kalksten och marmor.

Glasvägg

Glasväggar är speciellt lämpade som avskärmningar. Det hindrar ljudet att fortplantas utan att minska rummet. Glas i form av block ger en mer permanent avskärmning och fungerar som ett mellanting mellan vägg och avskärmning. Glasskivor utanpå annat väggmaterial kan vara praktiskt om väggarna utsätts för smuts, fett eller vätskor. Då blir det lätt att torka av samtidigt som en glasvägg i sig kan vara estetiskt tilltalande.

Spegelvägg

En hel spegelvägg ger illusionen av att rummet är dubbelt så stort. En nackdel är dock att fläckar tar bort illusionen lika fort. Det krävs därför att spegelväggen rengörs med täta intervall. Ett smart sätt att undvika beröring är att placera en blomsteruppsättning framför spegelväggen. Då minskas risken för beröring, samtidigt som det blir dubbelt så många blommor.

Tapet

Tapet ger både struktur, färg och mönster. Variationen på tapeter är i det närmaste oändlig. Nackdelen med tapeter är att de inte tål slitage i högre utsträckning. Då ett parti av någon anledning har slitits ut i förtid, är man oftast tvungen att tapetsera om hela lokalen. Glasfiberväv är dock mycket slitstark. Den är vanlig i offentliga lokaler. Glasfiberväven målas.

Väggpanel

Väggpanel finns i olika träsorter. Från de enklare i gran och fur, till ädelträ som ek eller bok. Nackdelen med panel är att borrhål blottas, om man byter plats på tavlor, hyllor etc. Träpanel åldras också, vilket kan vara passande i vissa miljöer, men missprydande i andra.

Akustikpaneler

Om buller är ett problem, eller om man vill skapa en miljö för enskilda samtal eller lugn och ro, finns akustikpaneler även kallade väggabsorbenter. De finns i olika utförande, hårda och mjuka väggar och i olika färger. En akustikpanel kan täcka en hel vägg, eller hela rummet.

Målade

Målade väggar är basutförandet på offentliga lokaler. Färg och mönster kan givetvis varieras i det oändliga. Underlaget ger struktur, vilket kan vara en strukturtapet eller en glasväv.

Köp bakgrundsfilm hos Still Panorama

Väggar, färgsättning

Vilka färger och kulörer som kan användas beror på vilket ljusinsläpp lokalen har, vilka befintliga möbler som finns samt vilket golv lokalen har och slutligen vilka effekter som skall uppnås med färgsättningen.

Naturligt ljus

Naturligt ljus ger ljusets fulla spektra och skiljer sig från glödlampor, halogenlampor och lysrör. Det är därför viktigt att testa färg eller tapet i aktuellt ljus för att rätt effekt skall uppnås.

Golvet

Färgsättningen påverkas av om golvet är ljust eller mörkt, vilken färg det har och om det är ett vackert golv som bör framhävas. Om golvet är mörkt bör färgen ha en ljus nyans, för att inte lokalen skall uppfattas som mörk och murrig. Större friheter i färgsättning finns om golvet är ljust. Om golvet är vackert och bör framhävas, bör lugna, ljusa nyanser väljas.

Möbler

Om befintliga möbler har en stark och dominant färg, bör en neutral väggfärg användas. Annars kan det lätt bli en färgchock och risk finns att färgerna skär sig.

Effekter av färgsättning

Om målet är att få lokalen att uppfattas större än den är, skall ljusa kulörer användas. På samma sätt, om den skall uppfattas mindre skall mörka kulörer användas. Om ett rum skall uppfattas som längre än vad det är kan en kortvägg målas med en mörkare färg, en s k fondvägg.

Färger uppfattas olika av den mänskliga hjärnan. Blått och grönt ger en lugnande effekt, rött skapar aggressivitet, orange skapar kreativitet och varma färger skapar trygghet. Färger kan även uppfattas olika beroende på vilken del av världen man kommer ifrån.

Om färger kombineras bör olika nyanser av samma färg användas för att uppnå lugn. Om däremot komplementfärger kombineras, förstärker de varandra och ger ett mer piggare, vildare uttryck.
Har företagets logotyp någon entydig färg kan detta gå igen i färgsättningen i lokalen. Detta förstärker identiteten på receptionen.

Eklist
© 2007 Kaise Design AB. All Rights Reserved.